кадър На фона на дебатите за създаването на нова Конституция д-р

...
кадър На фона на дебатите за създаването на нова Конституция д-р
Коментари Харесай

Петър Берон: Критиките към Конституцията от 1991 г. са от хора, които не са я чели

кадър 

На фона на дебатите за основаването на нова Конституция доктор Петър Берон дефинира Основния закон на страната като " напълно не неприятен ". Според него рецензиите към Конституцията от 1991 година са на хора, които в никакъв случай не са я чели, заяви .

На 10 юли 1990 година 7-то Велико национално заседание стартира работа. В продължение на 15 месеца депутатите оферират, пишат и спорят по текстовете от новата Конституция. Постепенно оформят разпоредбите на новото време. 

" Ние бяхме написали в Конституцията, че България ще бъде обществена страна, което значи, че няма да оставиш пенсионерите да се ровят в кофите за отпадък. Социалната страна за жалост е зачеркната и все по-малко приказват за обществена страна. Вие виждате, че митингите са ежедневни. И то стачкуват всички – и тези които получават и малко, и тези, които получават и относително положителни заплати “, разяснява депутатът от 7-ото Велико национално заседание Румен Воденичаров.

" Основната глава за правата и свободите на хората беше заимствана от Европейската харта за правата на индивида – едно към едно съвсем. И аз съм от тези, които считат, че тази Конституция напълно не е неприятна. Всичките рецензии към Конституцията са направени от хора, които в никакъв случай не са я виждали, не са я чели. Иначе, в случай че седнеш да я четеш параграф по параграф, член по член напълно друго усещане се оставя “, изясни ръководителят на ПГ на Съюз на демократичните сили в 7-ото Велико национално заседание доктор Петър Берон.

Различните показа за бъдещето на България са причина за първите разриви в редиците на Съюз на демократичните сили. Тогавашният представител на опозицията Румен Воденичаров им споделя, че при ширещата се безсмислена борба, не може да остане в синята парламентарна група. И сяда в редиците на самостоятелните депутати. През декември 1990 година лекар Петър Берон е свален от поста ръководител на Съюза на демократичните сили. Това става по искане на Петко Симеонов, а повода е изтекла информация, че водачът им е сътрудничил на Държавна сигурност. Няколко месеца по-късно Берон напуща Съюз на демократичните сили, а през лятото на 1991 година си потегля и Петко Симеонов. 

" Аз не съм напуснал непринудено Съюз на демократичните сили, аз съм изпъден от Съюз на демократичните сили. Защото подписах Конституцията. Аз подписах Конституцията! “, сподели Петко Симеонов.

По-голямата част от депутатите от парламентарната група на Съюз на демократичните сили поставят подписите си под нея. Писането на главен закон не е лесна работа, а спазването на заложените правила обаче е още по-трудно. Професор Драгомир Драганов, острието на Българска социалистическа партия във Великото национално заседание, приживе споделяше, че в случай че ще се трансформира Конституцията, би трябвало да се свика съвет на седемте мъдреци. 

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР